سفر یک روزه ما برای دیدار از چیچن ایتزا و آثار باقیمانده تمدن مایا راس ساعت ۷ با سوار شدن به اتوبوس در جلوی هتل آغاز شد و پس از اینکه تمام ی۵۰نفر مسافران سوار شدند راهی سفری ۶۰ کیلومتری برای دیدار از مهمترین جاذبه شبه جزیره یوکاتان شدیم .راهنمای ما در این سفر جذاب و دیدنی آقای میانسالی به نام آرتور بود که با تسلط کامل به زبانهای انگلیسی و اسپانیایی در تمام مدت سفر اطلاعات کامل و جذابی در خصوص این تمدن بزرگ ارایه می داد . و البته در باتدا در خصوص پشه ها تذکرات لازم را داد تا ما از شر نیش آنها در امان باشیم . تمدن بزرگ مایا ریشه در تمدن اولمک دارد که تقریبا به ۷۰۰۰ سال پیش می رسد و اولین اقوام ساکن امریکای مرکزی اولمکها بوده اند که بعد ها مایا از آنها جدا می شوند تمدن خود را در مکزیک و گواتمالا و بلیز کنونی گسترش می دهند که هم اکنون آثار بسیار جالبی در گواتمالا و بلیز از آنها به جای مانده است .
آنها با مهارت خاصی که داشته اند از ترکیب ۲ تقویم شمسی وقمری تقویم جالبی درست می کنند که دارای یک سیکل ۵۲ ساله بوده است و برای هر سال قمری نیز ۱۳ بار دوره ماه کامل را در نظر گرفته اند که البته باید گفت اعداد ۴ و۱۳ برای آنها اعداد مقدسی بوده اند و هم چنین موفق می شوند در بلیز کنونی رصدخانه مهمی را به نام کاراکول بنا کنند که مرکز اکتشافات ستاره شناسی آنها بوده است و اکنون بقایای آن موچود است . و سیستم شمارش آنها نیز فقط شامل اعداد ۰و۱و۵ بوده است که توانسته اند محاسبات بیشماری را با همین ۳ عدد انجام دهند .و متاسفانه در اثر هجوم اسپانیا در قرن ۱۶ میلادی اکثر آثار و نوشته های آنها توسط کشیشی که فکر می کرد این آثار خرافاتی و ضد دین مسیحیت هستند سوزانده شدند و بیشتر مایا ها نیز قتل عام شدند که اکنون بیشترین تراکم جمعیت را در شهر مریدا دارا هستند و می توانند به زبان اصلی خود تکلم کنند .
در راه چیچن ایتزا به شهر کوچک وایادولید رسیدیم که دارای معماری دوران استعمار اسپانیاست و اکثر آثار تمدن مایا نیز در آنجا تخریب شده است و کلیسایی نیز بر روی معبد مایایی بنا شده است .که در ضمن دیدار از کلیسا توانستی نقاشی مار را که نماد مایایی است و چشم سوم را نکه نماد ماسونی است در کلیسا ببینیم . در اینجا نیز راهنما توضیح داد که کسانی که مایل باشند می توانند با دادن تاریخ تولد خود به استاد مایایی تقویم و پیش بینی شخصیتی خود را داشته باشند که من نیز مشتاق شدم و درخواست کردم . که در پایان سفر جزوه ای به تحویل شد که شامل محاسبه سن با تقویم مایایی و خصوصیات رفتاری وشخصیتی من بود که جالب بود .
یکی از علل اصلی رشد تمدن مایا در مکزیک کشف ذرت در این منطقه بوده است که به آنها قدرت کشاورزی و استفاده از زمینهای حاصل خیز این منطقه را داده است که مایا ها نیر برای احترام و قدردانی از این موهبت یکی از خدایان اصلی خود را به نام خدای ذرت نام نها ده اند و هم چنین یکی از حیوانات اصلی که برای آنها از احترام زیادی داشته است مار است که در تمام معابد و آثار معماری آنها نماد مار موجود است که این هم ریشه در زمان حضور آنها در گواتمالا دارد که به باورشان ماری پرنده را دیده اند که نماد حاصل خیزی و باروری بوده است . و حتی به عنوان نماد خورشید نیز به کار رفته است .
مایا ها برای ماه نیز احترام خاصی قایل بودند وتمام پیش گویان و منجمان آنها به حرکت ماه زمان کامل شدن آن برای کشت محصول و حتی تولد فرزند توجه خاصی ذاشته اند که برای پیش بینی سرنوشت فرد وشخصیت شناسی وضعیت ماه درروز تولد فرزند از اهمیت بالایی برای آنها برخوردار بوده است و برا ین عقیده بودن که سیکل باروری در ن که تقریبا ۱۳ بار در سال است دقیقا بر اساس حرکت ماه که آن هم ۱۳ بار در سال کامل می شود تنظیم شده است . و بر همین منظور بود که به چهار خدای اصلی و در واقع نیروهای طبیعی و ۱۳ بار تکامل ماه در سال اعتقاد داشتند و بر همین اساس تقویم ۵۲ ساله خود را طراحی کردند . زبان نوشتاری آنها به صورت هیروگلیف بود و از پوست نوعی درخت برای نوشتن استفاده می کرده اند که تا کنون نیز سالم مانده است .آنها سیستم آبرسانی پیشرفته ای نیز داشتند که آب سالم و تمیز را از سرچشمه ها با کانال به شهرهایشان می رساند که به تازگی نیز در بلیز در وسط جنگل های بارانی بخشی از این لوله کشی با ابزار رادار و لیزر پیدا شده است .نکته قابل توجه در باره شکل ظاهری آنها که همچنان دست نخورده باقی مانده است نداشتن گردن است که به نظر می رشد سرشان به تنه چسبیده است و قد بسیار کوتاهی دارند که نشان از دست نخورده بودن نزاد آنها دارد .
البته متاسفانه بیشتر آثار و نوشته های شان در هجوم اسپانیا از بین رفت و تنها بخش بسیار کمی از این آثار نجات پیدا کرد و دانشمندان توانستند زبان هیروگلیف استفاده شده را ترجمه کنند و تمدن مهم دیگری که نیز در اثر این هجوم از بین رفت تمدن آزتک ها می باشد که شهر بزرگ مکزیکو سیتی در روی خرابه های شهر باستانی آزتک ها بنا شده است و تمام معابد به دست مهاجمان اسپانیایی تخریب شد . و به همین علت است که مکزیک مهدتمدن های بزرگ و مهم آمریکای مرکزی بوده است که هنوز آثار بسیاری از این تمدنها برای محققان ناشناخته مانده است و همچنان هرروز مطالب جدیدی در باره این تمدن های باستانی کشف می شود . که می توان گفت بعد از تمدن مصر تمدن آمریکای مرکزی در این سوی دنیا به چنان رشد وشکوفایی بی نظیری رسیده است .
وایادولید کوچک و زیبا را با مردم ریزو مهربان مایایی ترک کردیم و راهی ادامه مسیر شدیم تا با دیدار از یک روستای مایایی و دیدار با یک شمن کمی از آداب ورسوم آنها را از نزدیک ببنیم . البته راهنما توضیحات جالبی در خصوص نقش شمنها در مکتب مایا داد و از تجربه خودش برایمان گفت که به علت افتادن از نردبان پایش دچار جراحت زیادی شده و به علت ضربه به سرش دکتر ها نیز نتوانسته اند درمانی برایش تجویز کنند که در نهایت با کمک مادرش که یک شمن را می شناخته است توانسته است که بهبودی خود را دوباره بازیابد. و همچنین در باره یک سنگ سیاه آتشفشانی به نام اوبسیدین برایمان صحبت کرد که شمن ها برای دفع انرزی ها منفی و طلب سلامتی و روزی از آن استفاده می کنند .در ابتدای وروددمان به روستا شمن به استقبالمان آمد و با خواندن دعاهایی به زبان مایایی که عجیب بود به ما خوش آمد گفت و سپس چندین نفر از مسافران راانتخاب کرد و با خواندن دعاهایی برایشان آرزوی سلامتی کرد و البته کمی ازشرح حال زندگیشان گفت که نمی دانم تا چه حد درست بود .سپس با یک عود خاص که بر سر تک تک افراد چرخاند و استفاده ا سنگ سیاه اوبسیدین با پاشیدن آب از کاسه ای مراسم را به اتمام رساند . سپس از گالری و فروشگاه صنایع دستی آنها بازدید کردیم که بسیار بزرگ و زیبا بود و آثار هنری مختلفی برای فروش بود که یمتها بسیار بالا بود وبه دلار بود که در چیچن ایتزا توانستیم ارزانتر از قیمتهایشان گیر بیاوریم. سپس از تکیلای معروف مایا بازدید کردیم که از ذرت تهیه میشود و مزه خاصی دارد .
سپس برای ناهار به رستوران به رستوران با بوفه باز رفتیم که شامل انواع خوراک های معروف مکزیک مانند تاکو و تردیلابود به همراه سوسیس و پاستا ودونر کباب و مرغ بریان که شامل دسر ونوشیدنی هم بود در هنگام سرو غذانیز از رقص زیبای جوانان مایایی لذت بردیم.که با تبحر خاصی با گذاشتن یک بطری تکیلا بر روی سرشان به چرخش در می آمدند. در پایان نیز متصدی رستوران برای جمع آری انعام اجباری به تمام میز هاسر کشید و انعام را جمع آوری کرد . در توضیح انعام باید بگویم که در مکزیک به علت اینکه حقوق و مزایای کارگران و خدمتکاران بسیار پایین است دادن انعام به آنها کمک زیادی می کند و حتی بیشتر درامدشان از انعام است و حتی خود مکزیکیها نیز همیشه انعام خوبی پر داخت میی کنند. روستا را برای دیدن از چیچن ایتزا ترک کردیم و البته باران خفیفی هم باریدن گرفت که احتمال نیش پشه ها را افزایش داد چرا که آنها در جنگل هستند و هنگام باران از جنگل به شهر هجوم می آورند و بیشتر گزش ها در فصل بارانی اتفاق می افتد. با گرفتن بلیط ها وارد محوطه باستانی شدیم و هیجان زیادی داشتیم چرا که بعذ از طی هزاران کیلومتر این
فرصت رویایی را داشتم که از معبد ال کاستیو بزرگترین معبد مایا دیدن کنم .این معبد متعلق به خدای آسمان بوده و این مجموعه دقیقا در قلب جنگل های شبه جزیره یوکاتان بنا شده است و هرساله کاهنان معبد با اجرای مراسم خاصی افرادی را که از مخدرهای گیاهی سرمست بود قربانی می کرده اند و قلبش را به خدای آسمان هدیده می کرده اند و جسدش نیز هدیه به عقاب و جگوار میشده است که از اهمیت و تقدس بالایی برای آنها بر خوردادر بود است . از دیگر نکات با اهمیت چیچن ایتزا این بود که ای هرم بزرگ ۴ وجهی در هر طرف دارای ۹۲ پله است که مجموع روزهای سال است و تا ۲ سال پیش قابلیت بالارفتن داشت که ولی اکنون پله ها بسته بود. و جالبتر اینکه معبد ۲ صورت آتیک ساخته شده بود و هنگامی فرمانده یا پادشاه در بالای آن صحبت میکرده است تمامی افراد در پایین معبد صدا را با کیفیت خوبی میشنیده اند. هم چنین زوایای معبد طوری طراحی شده که در ابتدای اعتدال بهاری و پاییزی سایه مار برزمین می افتاده است . و نشان از تغییر فصل را برای آنها داشته است . در کنار معبد نیز زمین بازی بزرگی قرار داشت حلقه سنگی به یک طرف دیوار درارتفاع بلندی نصب شده بود که بازیکنان که معمولا شامل دو رقیب درگیر جنگ بودند برای پایان دادن به اختلافات این بازی را انجام می داده اند و تیم پیروز باید اولین توپ را با استفاده از سر یا شانه خویش به داخل سوراخ سنگی می انداخته اند . که بسیار سخت و پیچیده است و این بازی در حضور امرای ارتش هر دو طرف انجام میشده و تیم بازنده نیز در صورت شکست هماجا قربانی میشده است . و التبه جالب اینجاست که خون مهمترین منبع غذایی برای آنها بوده است و قربانی کردن یک موجود زنده بهترین هدیه ای بوده است که به خدایان خود ارزانی می داشته اند . و بر این عقیده بوده اند که خدایان نیز در انجام بعضی کارها مانند همان ورزش توپ در حلقه به آنان یاری می رسانده اند و همچنین بچه ها را نیز در شرایط خاصی قربانی می کرده اندو برخی بر این باورند که که در ۴ روز اجرای مراسم حدود هزار نفر قربانی می شده اند و البته بیشتر قربانیان مرد بوده اند و خون به رنگ آبی را به خدای چاک هدیه می کرده اند و معتقد بوده اند که خدا نیز بران را برای رشد ذرت برای آنان ارزانی می داردو مانند فراعنه مصر که عقیده داشتند باید برای بعد از مرگشان نیز خدمت کار داشته باشند و به همین منظور افرادی را قربانی می کرده اند .
در خصوص این سایت باستانی و اطراف آن مطالب بسیار زیادی وجود دارد که نیازمند مطالعه کامل در خصوص تمدن و علم این اقوام پیشرفته است که در دوران باستان به چنان سطح بالایی از علم نجوم رسیده اند و هم اکنون علت اصلی مهاجرت یکباره آنان قبل از تهاجم اسپانیا هنوز بردانشمندان معلوم نشده است چرا که برخی از شهرهای آنها در گواتمالا و بلیز قبل از هجوم اسپاینا به یکباره از جمعیت خالی شده است و تنها دانشمندان گمان می کنند بر اثر بیماری و کمبود مواد غذایی از بین رفته اند . و تنها مقدار کمی از خط باستانی آنها یافت شده است و نحوه ساخت این هرم های عظیم نیز هنوز پوشیده در هاله ای ابهام است . در هر حال این مقدار مختصر اطلاعاتی بود که تموانستم راجع به فرهنگ و عقیده مایا پیدا کنم و علاقه مندان برای مطالب تخصصی تر می توانند در اینترنت و یوتوب فیلمهای بسیار زیاد مستند را در این خصوص پیدا کنند .
بعد از دیدار از بقایای آثار باستانی مایا و خرید یادگاری از دستفروشان زیادی که در اطراف معبد بودند راهی دیدار از بخش آخر تور که همانا دیدار از سنوت بود شدیم. سنوت که ریشه ای مایایی دارد و به معنی ۤشار عمیق است برای آنها بسیار مقدس بوده است حاصل ریزش سنگ در دل زمین و پیدایش چشمه ای طبیعی است که در جنگلهای منطقه تعداد زیادی از این سنوت ها وجود دارد و مایا ها از یان سنوت ها برای انداختن اجساد قربانیان استفاده می کرده اند. م معمولا عمق آنها تا ۴۰ متر هست و عرضی بین ۳۰ تا ۴۰ متر دارند و برای شنا و استراحت بعد از یک روز کامل در طبیعت مکان های زیبایی هسند که یک ساعت در این جا نیز توانستیم استراحت و شنا کنیم که البته با رعایت موارد ایمنی بود و تمام شناگران می توانستند جلیقه نجات داشته باشند . درنهایت تور ما با بازدید از این جاذبه زیباب طبیعی پایان یافت و راهی کن شدیم که در بازگشت نیز راهنما بعد از معرفی همکارانش در اجرای تور از مسافران درخواست کرد که در صورت تمایل به آنها انعام دهیم که در مکزیک به علت سطح پایین دستمزد می توان گفت که چشم زیادی به انعام مسافران دارند . بعد از یک سفرر زیبا و هیجان انگیز دز نهایت ساعت ۹ در هتل بودیم . نکته قابل توجهی که به عنوان یک راهنما با آن مواجه شدم و برایم جالب بود اینکه ظرفیت این اتوبوس حدود ۶۰ نفر بود و هرکدام ازمسافران از هتلهای مختلفی بودند ولی تمام ایشان درست سر ساعت جلوی درهتل آماده بودند و ما معطلی برای سوار شدن نداشتیم و همچنین در طی بازدید از مکان های مختلف همگی سر ساعت جلوی اتوبوس حاضر بودند بدون هیچ گونه اعتراض و مشکلی که در مقایسه با هموطنان عزیز وقتی خاطرات سفرهای مختلف را مرور می کنم که حتی برای یک ون ۲۰ نفره در ترکیه چقدر باید انتظار بکشیم تا تک تک افراد جمع شوند و یادم می آید که در موزه لوور مسافر عزیز چقدر غر میزد که چرا اینجا اینقدر بزرگ است و خسته شدم که واقعا آدم نمی داند چه جوابی باید بدهد و حتی با اینکه تعدادی بچه با ما بود ولی ما هیچ گونه صدای اعتراض و غر از آنها نشنیدیم . و این خرده فرهنگ هاست که وقتی در جاهای دیگر با آن برخورد میکنیم متوجه میشویم چه قدر اختلاف بین ما و ایشان وجود دارد .
روزبعد نیز به دیداز از سواحل زیبای کن رفتیم و استراحت کردیم تا برای سفر به مقصد بعدی آماده شویم .شب نیز در نزدیکی هتل ما جشنواره موزیک و غذاهای محلی مکزیک به مدت یک ماه برقراربود که توانستیم به دیدار جشنواره برویم و از نزدیک با فرهنگ و غذاهای محلی مکزیک آشنا شویم که شامل انواع رقصهای محلی بود که توسط زوجهای رقصنده انجام میشد و انواع نان شیرینی و ذرت مکزیکی با چند مدل سوسیس سرخ کرده که بیشتر توجه ما به تاکوهای خوشمزه جلب شد که شامل گوشت لوبیا و سبزیجات بود و مزه خوبی داشت و اولین تجربه ذرت مکزیکی و تاکو را دراین جشنواره تجربه کردیم .که واقعا من تازه با مفهوم سس تند مکزیکی آشنا شدم . که برای یک ذرت مکزیکی شاید تا ۳۰ مدل سس وجود داشت. و قسمت بیشتری از ذرت در سس مایونز و پنیر چرب قرار داشت . که شاید یکی از دلایل اصلی اضافه وزن اکثر مکزیکی ها این باشد که مقدار زیادی سس مایونز پرچرب و همچنینی لبنیان پرچرب با روغن به صورت روزانه مصرف می کنند و البته این نکته ار هم در نظر داشته باشید که مقام اول مصرف کوکاکولا در دنیا را دارا هستند و تقریبا هر مکزیکی در طول روز یک شیشه کوکا می نوشد . نکته قال توجه اینکه در مکزیزک فروشگاه های زنجیره ای مختلفی هست مانند وال مارت و کاسکو که آمریکایی هستند و کیفیت و قیمت بالاتری دارند و فروشگاههای زنجیره ای دیگری که مکزیکی هستند مانند چدرای مگا و سوریانا که قیمت های متعادل تری دارند و بیشتر مکزیکی ها از این فروشگا ها خربد می کنند . که خوشبختانه هتل ما نزدیک یک مرکز خرید بود . و الته باید دقت داشت که سوپر مارکت اوکسو تقریبا در هر ۴ راهی هست و البته قیمتهای بالاتری دارد . و وسیله حمل و نقل نیز اتوبوس های شهری بود که بسیار گرم و بدون کولر بود برای هر نفر ۱۰ پزو و تاکسی های گذری و اوبر که اوبر قیمت مناسب تری داشت و راحت و سریع بود که بهتر است در بدو ورود یک سیم کارت به قیمت حدود ۱۲۰ پزو خریداری کنیم که دو کمپانی معروف تلسل و ای تی اند تی هست و اولی مکزیکی است و دومی آمریکایی که اولی آنتن دهی بهتری دارد و کمی گرانتر است و دومی که آمریکایی است ارزانتر است ولی ممکن است آنتن دهی اش کمی ضعیف تر باشد البته اینترنت گوشی بسیار کم است وبرای خرید اینترنت باید حداقل ۱۰۰ پزو برای ۱ گیگ پرداخت کنیم و مهلت زمانی ۱۷ روزه دارد که در صورت عدم مصرف باطل می شود که البته شرایط کمپانی آمریکایی بهتر وارزانتر است که متاسفانه من تلسل گرفتم باراهنمایی یک دوست مکزیکی . و برای شاررز اینترنت گوشی هم می توان از اوکسو استفاده کرد .
توضیحاتی در خصوص اجاره منزل در شهر وایارتا
نیز ,اند ,ها ,یک ,بوده ,مایا ,است و ,که در ,است که ,اند و ,بود که
درباره این سایت